maanantai 25. marraskuuta 2013

Del 2 - Vad är miljöplanering?

Det tidigare inlägget blev först helt för långt, så jag delade den i två. Här kommer andra delen om mina erfarenheter av miljöplanerarstudierna. 

Miljöplanerarstuderandena läser också bla. miljölagstiftning, miljöhälsovård och miljökonsekvensbedömning (det där att vad händer åt miljön om vi bygger ett stort köpcentrum här?). Om man blir riktigt intresserad av dessa ämnen, kan man som stor bli miljöinspektör eller hälsoinspektör. Den kommunala miljöbyrån och hälsoinspektionen är båda belägna här på Novias campus i Raseborg. Själv har jag praktiserat både på miljöbyrån i Hangö och Raseborg. I två korta etapper jobbade jag även som hälsoinspektör, vilket har visat sig bära frukt, eftersom jag nu blivit erbjuden ett 1,5 års vikariat som hälsoinspektör i regionen. Då säger man "Ja, tack". 

Torrdassprojekt
Under miljöplanerarstudierna jobbar man även ganska mycket i projekt, så man kan endera vara aktiv och lära sig massor eller vara passiv och låta alla andra lära sig. Inom projektkursen 
miljörådgivning lärde vi oss att hålla presentationer, göra hemsidor och egna videon. För tillfället jobbar jag och miljöplanerarstuderande Anna med en videoblogg inför Högskoledagen den 11 december, som är Novias rekryteringsmässa för utbildningarna i Raseborg. Kom på besök vetja!

Om man är riktigt initiativtagande och innovativ kan man bli egen företagare, kursen i företagsekonomi hjälper dig en bit på vägen. 

Utexaminerad
Mitt kommande jobb som hälsoinspektör kanske inte leder mig inpå spännande miljö- och naturutmaningar, men som kommande ordförande i Raseborgs Natur och Miljö rf. skall ni få se att mina miljöplanerarkunskaper kommer att vara i konstant användning. För det första skall jag se till att föreningens hemsida får ett upplyft!

Kom på Högskoledagen, träffa miljöplanerarstuderande (och mig!) och bekanta dig med skolan! Sök till Naturbruk och miljö, miljöplanering, på Yrkeshögskolan Novia i Raseborg. Agera nu! Såja, tack!

-Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti