maanantai 5. toukokuuta 2014

SIISTI BIITSI - Missionen skräpfri kust!

Ledsen, men SIISTI BIITSI låter så mycket bättre än Snygg Beach. De står båda givetvis för samma sak, för missionen skräpfri kust! Håll Skärgården ren rf. har utmanat alla till att delta i städningen av Finlands stränder under tiden 12.-25.5.2014. 


Håll skärgården ren rf.
"Tråkigt...", tänker ni? Visst är det så. Nedskräpningen har talats om så länge och i många omgångar, så det är ju lite gammaltrendigt redan. Det kom fram på Raseborgs Natur och Miljö:s vårmöte i mars med två deltagare i föreläsningen om nedskräpningen av Östersjön. Men vet ni vad? Det där skräpet ligger fortfarande där! Trendiga samtalsämnen kommer och går, men när det gäller plast, så försvinner det inte lika snabbt, som man slutar prata om det.


Inom projektet Baltic Marine Litter (Marlin) har man i Finland undersökt nedskräpningen av Östersjön, genom att systematiskt utreda strändernas skräpmängd och -kvalitet. Det finns många riktigt intressanta saker som upptäcktes under den utredningen, tyvärr tänkte jag inte behandla ämnet desto vidare här. Slutrapporten (på finska) finns dock att läsa här MARLIN-projektin loppuraportti. Det jag vill betona här är att de i rapporten (på sid 10) nämner ett begrepp som 70-15-15 regeln. Regeln innebär att 70% av skräpet ligger på havets botten, medan 15% drivs upp på stränderna och 15% förblir flytande i vattenmassan. 

Tänkvärt? Javisst! Trots att det är ett så utdött samtalsämne, finns det inget som hindrar oss från att ta saken (åtm delvis) i egna händer och agera under två timmar lördagen den 24.5.2014. Då deltar Raseborgs Natur och Miljö rf. i strandstädningstalkot kl. 12-14 på Ekåsens strand i Ekenäs, Raseborg. Raseborgs parkavdelning tackar och bockar för hjälpen. Alla som vill räcka fram en hjälpande hand är välkommen!

Snygg Beach hemsida
Jag vill som utexaminerad miljöplanerarstuderande SPECIELLT utmana Novias miljöplanerarstuderande till att delta i talkot! Praktiskt miljöarbete är roligt och kan ge extrakick åt studiemotivationen. Och om inget annat kan ni komma och hälsa på miljöplanerare Henna och Johanna, som under dagen också representerar Raseborgs Natur och Miljö rf (ordförande och kassör). Därtill kommer antagligen Raseborgs miljöbyrå också att bidra med en representant, Jouni Stordell (miljöinspektör).

Klä på er lämpliga kläder och gummistövlar. För dem som anmäler sig på förhand, senast fre 23.5, reserverar vi skyddshandskar! Anmälningar och förfrågningar till ymparivihrea@gmail.com.

Henna 
miljöplanerare och ordförande för Raseborgs Natur och Miljö rf.  


  

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti