maanantai 25. marraskuuta 2013

Del 1 - Vad är miljöplanering?

Detta är inte Yrkeshögskolan Novias officiella information om profileringen miljöplanering inom utbildningen Naturbruk och miljö i Raseborg. Den finns att hitta på Naturbruk och miljö, miljöplanering. Detta är min, Hennas, egen uppfattning om hur awesome min utbildning är. Erfarenhet = 240 sp, 4 år. 

NEEEJ! Det är inte att planera grönområden! Det handlar om hållbar utveckling, det handlar om natur och miljö och om oss människor som spelar huvudrollen i hela dramat. Det här är... AWESOME!


Blomma (artkännedom var inte min grej...)
Naturkoncentrerade ämnen är artkännedom, naturinventering, kustmiljön (teoretiska och praktiska övningar), ekologi mm. Om man blir riktigt into på artkännedom och naturinventering, kan man bli naturinventerare som stor. Ni vet, en sådan som inventerar ett naturområde, listar upp växter, mossor, svampar, kanske fåglar, fladdermöss även trollsländor (man behöver inte känna till alla delar) inför ex. ett byggprojekt. Råkar man se några flygekorrar, så får de inte bygga där. Tja, ni vet. :)


Sydafrika, hösten 2011
Miljökoncentrerade ämnen är kanske avfallshantering, avloppsvattenrening och miljökemi. Själv jobbade jag som avloppsrådgivare förra sommaren. Ni kan se hur avloppsrådgivningen kan gå till här. Man behövde egen bil, men det var också på tiden att skaffa egen (med måttlig användning). Dessutom åkte jag med studiekamrater till Sydafrika för att utreda behovet av torrdass där! How cool is that? Kurs i miljöledningssystem ingår också. Mina studiekamrater utredde hur Raseborgs stad kunde agera miljövänligare på sina kontor. Minska pappersanvändningen, släcka belysningen, sortera och hålla videokonferenser istället för att resa till ett möte. 

Sluta inte här! Det finns mera! Fortsätt till del 2! 

-Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti